Klassisk lammestek Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
40min
totalt
3t 40min

Klassisk lammestek

nivå
Middels
aktiv
40min
totalt
3t 40min

Klassisk lammestek

HELÅRSLAM: Lam trenger ikke bare komme på bordet i påska, men det er noe med tradisjoner!

Foto: matprat.no / Mari Svenningsen

Oppskrift

Vurdering

1 (1 stemmer)
Klassisk lammestek er typisk servering i forbindelse med påske og i lammesesongen om høsten, men gjerne ellers i året også. Bruker du litt tid på å skjære ut isbeinet på lammelåret før steking, så får du en lammestek som er enklere å skjære i fine skiver.

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Sjysaus

3dl
Kraft(kraft fra steken)
1stk
Lammelår(2,5 kilo)
2ts
4stk
Rosmarin(stilker)
3dl

Ovnsbakte grønnsaker

6stk
Gulrot(i staver)
1stk
Sellerirot(i biter)
3stk
Løk (kepaløk)(i båter)
1ts

SLIK GJØR DU

  1. Sag over leggbeinet med en snekkersag eller baufil. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Beina og kjøttavskjær brukes gjerne til en god lammekraft som kokes samtidig med at steken står i ovnen.

  2. Isbeinet fjernes lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv (gjerne utbeiningskniv). Skjær langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir så mye kjøtt igjen på beinet. Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! Skjær inntil beinet til isbeinet er skåret løs.

  3. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

  4. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

  5. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser ca. 70 ºC er steken medium og ved 76 ºC er den gjennomstekt. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter. Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.

  6. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.

  7. Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper. Server gjerne med gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.

HELÅRSLAM: Lam trenger ikke bare komme på bordet i påska, men det er noe med tradisjoner!

Foto: matprat.no / Mari Svenningsen

Oppskrift

Vurdering

1 (1 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN