Melkekokt svinebog
Melkekokt svinebog
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Gni kjøttet med salt og la det ligge i romtemperatur en times tid før du begynner tilberedelsen. (Hvis du har tid.)
Finn ei gryte hvor kjøttet akkurat får plass. Brun kjøttet i smør, sammen med hvitløk, allehånde og halvparten av salvien. Snu, så alle deler av stykket blir fint brunet. Bruk rikelig med tid, minst 10—15 minutter. Ha i melk, eddik og resten av salvien. Melken bør dekke kjøttet. Kok opp, skru ned varmen og la trekke på rundt 85 grader i 2 timer tid, til kjernetemperaturen har passert 70 grader. (Dårlig tid? La syde eller småkoke, da er kjøttet ferdig på en time!)
Hvis du har tid, la kjøttet kjølne i melken til det holder rundt 40 grader - da suger det til seg kraft og smak.
Imens, forvarm stekeovna til 200 grader. Ha rotgrønnsakene i en stor ildfast form eller i en langpanne. Ha over litt av fettet som har samlet seg på toppen av gryta - eller litt smør. Krydre med salt og urter.
Bak grønnsakene nederst i ovnen i 20 minutter. Hell over 5 dl av væsken fra gryta.
Legg kjøttet på en rist midt i ovnen. La bake i 20-25 minutter, så du får en fin bruning. Snu én gang underveis. Pass på at det ikke blir brent. La kjøttet hvile på en fjøl i noen minutter. Sjekk om grønnsakene er ferdige, la dem eventuelt bake videre mens kjøttet hviler.