Melkekokt svinebog Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
4t
totalt
4t 30min

Melkekokt svinebog

nivå
Middels
aktiv
4t
totalt
4t 30min

Melkekokt svinebog

Det var opprinnelig et forsøk på å få vanlig svinekjøtt til å ligne på pattegris. Om det lykkes, kan diskuteres. Foto: Mette Randem

Inneholder

Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

1.6 (15 stemmer)
Pattegris har alltid vært regnet som en delikatesse, men det er dyrt og eksklusivt og har derfor ikke vært mat for alle. Teknikken her går ut på å koke kjøttet i melk. Målet med dette var opprinnelig at kjøttet skulle få den samme melkeaktige sødmen som pattegris. Jeg er usikker på hvor mye jeg synes det likner. Men det gjør ikke noe - jeg har i grunnen alltid vært skeptisk til mat som skal etterlikne noe annet enn det det er. Resultatet er uansett nydelig, søtt og melkeaktig, med en deilig bruning av melkeproteinene, og skikkelig struktur i kjøttet (noe pattegrisen mangler).Oppskriften begynner i ei gryte, men avsluttes med bruning på høyere temperatur. Jeg har tatt utgangspunkt i at den avsluttes i stekeovn, men har du en kulegrill, så kan du også avslutte den på grillen. Det gir fin røyksmak i tillegg. Pass på at det ikke blir brent, ha kull på den ene siden og kjøttet på den andre siden av grillen. 

DETTE TRENGER DU

PERSONER
0.5kg
Svinekjøtt(enten nakke ellr bok)
1klype(r)
3fedd
Hvitløk(knust)
1ss
Salvie(frisk, eller 1 ts tørket)
2kg
Rotgrønnsaker(som f. eks potet, kålrot, sellerirot)
1bunt

SLIK GJØR DU

  1. Gni kjøttet med salt og la det ligge i romtemperatur en times tid før du begynner tilberedelsen. (Hvis du har tid.)

  2. Finn ei gryte hvor kjøttet akkurat får plass. Brun kjøttet i smør, sammen med hvitløk, allehånde og halvparten av salvien. Snu, så alle deler av stykket blir fint brunet. Bruk rikelig med tid, minst 10—15 minutter. Ha i melk, eddik og resten av salvien. Melken bør dekke kjøttet. Kok opp, skru ned varmen og la trekke på rundt 85 grader i 2 timer tid, til kjernetemperaturen har passert 70 grader. (Dårlig tid? La syde eller småkoke, da er kjøttet ferdig på en time!)

  3. Hvis du har tid, la kjøttet kjølne i melken til det holder rundt 40 grader  - da suger det til seg kraft og smak.

  4. Imens, forvarm stekeovna til 200 grader. Ha rotgrønnsakene i en stor ildfast form eller i en langpanne. Ha over litt av fettet som har samlet seg på toppen av gryta  - eller litt smør. Krydre med salt og urter.

  5. Bak grønnsakene nederst i ovnen i 20 minutter. Hell over 5 dl av væsken fra gryta. 

  6. Legg kjøttet på en rist midt i ovnen. La bake i 20-25 minutter, så du får en fin bruning. Snu én gang underveis. Pass på at det ikke blir brent. La kjøttet hvile på en fjøl i noen minutter. Sjekk om grønnsakene er ferdige, la dem eventuelt bake videre mens kjøttet hviler. 

Det var opprinnelig et forsøk på å få vanlig svinekjøtt til å ligne på pattegris. Om det lykkes, kan diskuteres. Foto: Mette Randem

Inneholder

Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

1.6 (15 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN