nivå
Middels
aktiv
2t
totalt
2t 30min
Reinsdyrstek
nivå
Middels
aktiv
2t
totalt
2t 30min
Reinsdyrstek
En dyrestek er også deilig som julemat. Mange har viltstek liggende i fryseren til bruk i høytidsdagene i julen. Du kan steke både elgstek og hjortestek etter denne oppskriften.
DETTE TRENGER DU
PERSONERViltsaus
2ss
3ss
6dl
Sjy(stekesjy)
1dl
Seterrømme(eller creme fraiche)
2ss
Tyttebær(rørte)
4skiver
0.5ts
1klype(r)
1ts
Einerbær(knuste)
SLIK GJØR DU
Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
Legg steken i en langpanne med gulrotskiver og selleribiter. Tilsett vannet og sett pannen inn i stekeovnen ved 125°.
Steketiden er 1 ½–2 timer, avhengig av stekens tykkelse.
Når termometeret viser 70°, har steken en rosa snittfarge, ved 76° er den grå. Strø salt på steken og la den hvile. Hold den varm i folie, mens du lager viltsausen.
Brun smør og mel i en gryte, og spe med varm kraft til en glatt saus. La dette småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett rømme, geitost eller tyttebær og smak sausen til med salt og pepper.
Skjær steken i tynne skiver. Server med kokte rosenkål og smørstekte kantareller. Gratinerte poteter og rognebærgelé er godt til.