Hvit asparges med hollandaisesaus
Hvit asparges med hollandaisesaus
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Kok sammen vann, hvitvinseddik, sjalottløk, pepper og laurbærblad til det nesten ikke er noe væske igjen, og sil.
Bland reduksjonen i inn 4 eggeplommer. Pisk godt sammen i en stålbolle over vannbad til det tykner godt.
Ta bollen av varmen. Pisk så inn varmt klaret smør. Det er viktig at eggene og smøret har omtrent samme temperatur når du begynner å spe. Klaret smør lager du ved å sakte varme opp smøret og fjerne skummet på toppen med en skje når smøret har smeltet. Hell så smøret forsiktig over i en ny kjele, og unngå å få med det hvite bunnfallet. Det er bare det blanke fettet du skal bruke!
Smak sausen til med salt og sitronsaft. Ha i litt lunt vann om du vil ha sausen tynnere. Sil hvis du har noen klumper i sausen. Pass på at sausen ikke blir for kald eller varm, da sprekker den!
Server de nykokte aspargesene med rikelig med deilig hollandaisesaus. Del gjerne aspargesen i to på langs før servering. Det ser mer delikat ut på tallerkenen.
Den nederste delen av aspargesen er litt trevlete, så kutt av 2-3 cm. Skrell så aspargesen nesten helt til toppen. Rundt 3/4 av aspargesen skal skrelles.
Kok opp lettsaltet vann i en romslig kjele, og ha i en klype sukker og noen dråper sitronsaft. Smak gjerne på kokevannet! Det skal ha en passe fin smak av syre og sødme.
Legg i den skrelte aspargesen, og kok rundt 3-5 minutter. Koketiden er avhengig av tykkelsen på aspargesen, så test underveis. Hvit asparges skal kokes til den er passe mør, slik at en knivspiss går lett gjennom, men den skal være spenstig og ikke slapp.
Løft ut, og la den renne av før du serverer. Hvis den ikke skal brukes med en gang, så legg den rett over i kaldt vann noen sekunder før du lar den renne av.