Tyrkiske, ovnsstekte kjøttboller med tomat og potet Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
1t
totalt
1t 30min

Tyrkiske, ovnsstekte kjøttboller med tomat og potet

nivå
Lett
aktiv
1t
totalt
1t 30min

Tyrkiske, ovnsstekte kjøttboller med tomat og potet

Ovnsstekte kjøttboller fra matbloggeren Vidar Bergums kokebok Hummus og granatepler. 

Foto: Bahar Kitapci

Inneholder

Gluten
Egg

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.5 (15 stemmer)
Denne retten er en ordentlig hjemmeklassiker, og er like genial som den er enkel – her skal alt i énog samme form. Tyrkerne server ris og frisk salat til, men du kan også servere retten som den er. Gir 3–4 porsjoner.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
40g
Brød(brødrasp)
1stk
1fedd
Hvitløk(finhakket)
2ss
Bladpersille(finhakket)
1ts
1ts
Chiliflak(gjerne tyrkiske chiliflak (pul biber), eller en klype vanlige chiliflak eller cayennepepper)
0.5ts

Potet og tomat

500g
Potet(Skrelt eller godt vasket og skåret i 4–5 mm tykke skiver)
150g
Gulrot(1 stor gulrot, skrelt eller godt vasket og skåret i 4–5 mm tykke skiver)
1stk
Paprika(helst 4–5 lange, tynne tyrkiske paprika eller 1 vanlig grønn paprika, frø og hinne fjernet, i store biter eller strimler)
1boks(er)
2dl
Vann(kokende)
0.5ts
Salt(etter smak)
0.25ts
Svart pepper(etter smak)

SLIK GJØR DU

  1. Forvarm stekeovnen til 200 grader.

  2. Bland alle ingrediensene til kjøttbollene godt sammen. Form til 8–10 like store kjøttboller (ikke flere – da blir de så små at de kan bli litt tørre).

  3. Forkok potetskivene i lettsaltet vann i 5 minutter. Slå av vannet. Du kan droppe dette punktet, men du sparer mer enn 5 minutter i steketid etterpå, da potetene gjerne tar lengst tid.

  4. Fordel potetskivene i en liten langpanne. Ha over gulrot og paprika. Legg kjøttbollene oppå grønnsakene. Bland tomat, vann, olivenolje og litt salt og pepper sammen og kjør med en stavmikser om du har (hvis ikke rører du dem bare sammen). Hell tomatsausen over kjøttbollene og grønnsakene.

  5. Stek midt i ovnen til kjøttbollene er gjennomstekte, potetene er møre og sausen har tyknet litt, vanligvis 40–45 minutter, men
    opptil en time eller mer om potetskivene er tykke og du droppet forkokingen.

  6. Tips!
    I Tyrkia lages tomatsausen av tomatpuré og vann. Kommersielt produsert tomatpuré har ofte en litt besk og bitter smak som kommer frem om du bruker mye av den, så i Norge bruker jeg hakkede tomater i stedet. Har du tilgang til soltørket tomatpuré av god kvalitet, kan du bruke 75 g tomatpuré, 1 ts sukker og 5 dl vann i stedet for hakkede tomater fra boks og vann for å lage tomatsausen i steg 4.

Ovnsstekte kjøttboller fra matbloggeren Vidar Bergums kokebok Hummus og granatepler. 

Foto: Bahar Kitapci

Inneholder

Gluten
Egg

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.5 (15 stemmer)

DEL OPPSKRIFTEN