Julemiddag
Julemiddag
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina, blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribba med salt og pepper, pakk den inn i folie, og la den stå i kjøleskap i 2–3 dager.
Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også lage en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.
Forvarm ovnen til 230°. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker. Fjern folien og reduser temperaturen til 200°. Sett ribben tilbake midt i ovnen, og stek videre i ca. 1–1 ½ time for tynnribbe, ca. 2–2 ½ time for familieribbe. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250° eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.
Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter, er det er viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. 200° i ca. 30 minutter.
Snitt hodekålen fint og kutt eplene i båter.
Legg kål og epler lagvis med salt og karve i en kjele. Hell på kjøttkraft, kok opp og la det trekke i ca. 45 minutter. Rør godt innimellom. Smak til med eddik, sukker og pepper.
Rør eventuelt inn litt fett fra juleribba i surkålen før servering, det gir en ekstra god smak
Snitt kålen fint og skjær eplene i båter. Legg kål og epler lagvis sammen med salt i en kjele.
Tilsett kjøttkraft og eddik. Kok opp og la det trekke i ca. 45 minutter. Rør godt innimellom, og smak til med sukker mot slutten.
Rør eventuelt inn litt fett fra juleribba før servering, det gir en ekstra god smak. Et par spiseskjeer ripsgelé gjør også susen
Det er viktig at alle råvarene har samme temperatur og er så kalde som mulig.
Tilsett salt og elt deigen for hånd eller i maskin til den blir seig (deigen «henger» på fingrene når du tar litt deig mellom to fingre).
Spe med kald melk i flere omganger, og rør deigen godt mellom hver gang du sper. Tilsett potetmel og krydder når du har spedd inn ⅔ av melken. Rør godt, og fortsett å spe med resten av melken.
Form runde kaker med skje, brun dem i smør i en middels varm stekepanne. Trekk dem ferdig i vann, kraft eller buljong.