Nyttårskalkun Oppskrift
nivå
Vanskelig
aktiv
1t 40min
totalt
5t

Nyttårskalkun

nivå
Vanskelig
aktiv
1t 40min
totalt
5t

Nyttårskalkun

Verdens beste nyttårskalkun Foto: Synøve Dreyer

Inneholder

Gluten

Oppskrift

Vurdering

2.3 (4 stemmer)
(Beregn ca. 500 g kalkun pr. porsjon). Det meste passer til kalkun. Bruk frukt og bær eller hva du måtte ønske.

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Portvinssaus

2ss
Sjalottløk(finhakket)

Søtpotetmos

2stk
Søtpotet(store)
2stk
Hvitløk(båter)

SLIK GJØR DU

  1. Ta kalkunen ut av fryseren i god tid og la den tine på et kjølig sted. Fjern innmatposen som ligger i kalkunen. Innmaten er god basis for saus.

  2. Bind opp fuglen ved å føre vingespiss bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og bind stramt til. Bind også lårene sammen ved beinknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør, som er tilsatt salt og pepper.

  3. Legg kalkunen i en langpanne med vann og stek på nederste rille i ovnen ved 150°. Beregn ca. ½ time pr. kg kalkun. Kalkunen er ferdig stekt når termometeret spretter ut og det siver klar kraft ut fra festet ved lårene.

  4. La kalkunen hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp. Pakk den inn i folie og hold fuglen varm.

  5. Stuffingen lages ved å steke brødterningene, uten skorpe, i smør noen minutter til de er sprø. Del champignoner i biter, finhakk løk og skjær selleri i biter. Stek alt i litt smør i pannen. Bland brød og grønnsaker i en food prosessor og dryss på salt, pepper og timian. Kjør raskt sammen til en litt grov stuffing. Fordel stuffingen i smurte ildfaste porsjonsformer og stek disse sammen med kalkunen den siste halve timen.

  6. Sil sjyen som danner seg i langpannen under stekingen. Kok kraft på innmaten, som du finner i posen i kalkunen. Del opp innmaten i biter og stek i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til det dekker. Kok opp og skum av. For å få god kraft kan du tilsette litt løk og gulrot i biter. La kraften trekke i 1–2 timer. Sil kraften og bland med stekesjyen og mål opp til sausen. Tilsett evt. hønse­buljong (vann + buljongterning), slik at du får nok kraft til sausen.

  7. Lag sausen. Surr løk i smør til den blir myk og blank. Hel i portvin og rødvin. Tilsett ingefær og honning. La det koke noen minutter. Tilsett kraft og fond.

  8. Kok sausen over sterk varme til passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Tilsett evt. litt maisenna utrørt i kaldt vann, hvis du ønsker en fyldigere saus. Pisk inn smør like før servering.

  9. Skjær opp kalkunen ved å føre kniven ned langs brystbeinet på begge sider og skjær brystfiletene i skiver som legges tilbake på skroget. Server med grønne bønner og hermetiske pærer med rips- eller rognebærgelé, småpoteter, brødstuffingen og sausen.

  10. Søtpotetmos er godt til. Skrell potetene og skjær i biter. Kok potetene møre i lett saltet vann sammen med grovhakket hvitløk. Hell av kokevannet og tilsett 2–3 ss smør. Smak til med salt og pepper.

Verdens beste nyttårskalkun Foto: Synøve Dreyer

Inneholder

Gluten

Oppskrift

Vurdering

2.3 (4 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN