Amerikansk helstekt kalkun Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
1t 30min
totalt
3t

Amerikansk helstekt kalkun

nivå
Lett
aktiv
1t 30min
totalt
3t

Amerikansk helstekt kalkun

AMERIKANSK KALKUN: Craig Whitsons oppskrift på kalkun.

Foto: Craig Whitson

Inneholder

Gluten
Egg
Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.8 (55 stemmer)
Craig Whitson kommer fra USA der tradisjonen med å spise den store fuglen står sterkere enn den gjør her. Han serverer vanligvis kalkunen med potetstappe, grønne bønner med bacon, stuffing, saus, “kokkehatter”, tranebærsaus, søtpoteter og mais.

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Kalkunen

Svart pepper(nykvernet)
Smør(usaltet, smør over kalkunen)

Stuffing

1stk
Brød(maisbrød, se egen oppskrift)
0.5kg
Breakfast sausage(se oppskrift)

Maisbrød

2.5dl
Maisstivelse (Maizena)(snarkokt-varianten)
0.25ts
2stk
2.5dl

Breakfast Sausage

500g
Svinekjøtt(grovkvernet kjøttdeig)
0.75ts
1ts
Salvie(finhakket)
1ts
Timian(finhakket)
0.75ts
Svart pepper(nykvernet)
0.25ts
250g
Smør(usaltet, legg i formen)
1stk

SLIK GJØR DU

 1. Fyll først kalkunen med stuffing. Bind sammen lårbeina med hyssing. Bruk mer hyssing rundt vingene og snør dem fastere inn til brystet. Smør inn kalkunen med usaltet smør og dekk godt med salt og nykvernet sort pepper.

 2. Ta et (helst hvitt) kjøkkenhåndkle og legg det over kalkunen under stekingen. Ha et kvart kilo usaltet smør i langpannen og øs smør-/kalkunsjyblandingen over den håndkledekte kalkunen minst hver halvtime. På denne måten blir en del av sjyen værende på kalkunen istedenfor at den bare renner av skinnet. Håndkleet fjernes etter at kalkunen tas ut av ovnen. Og fargen blir alltid perfekt!

 3. Forvarm ovnen til 160° C. Kalkunen trenger 30-40 minutter per kilo. Hvis kalkunen er på fem kilo, så blir minimum steketid 150 minutter (to og en halv timer), maksimum steketid 200 minutter (tre timer). Du må begynne å følge med når minimumstiden er nådd.

 4. Smuldre maisbrød i en stor bolle. Varm olje i en stekepanne og stek løken i oljen til den er gjennomsiktig.

 5. Tilsett breakfast sausage og stek til den ikke er rå lenger. Ha i pekannøttene og stek i 1 minutt til. Rør i salvie og ta pannen vekk fra kokeplaten.

 6. Hell denne blandingen over i bollen med maisbrødsmulene og bland godt sammen. Ha i nok kyllingkraft til at stuffingen så vidt henger sammen. Du bør kunne ta en håndfull stuffing og lage den til en ball, men du skal også kunne trykke litt på ballen og se at stuffingen smuldre opp igjen. 

 7. Forvarm ovnen til 200° C. Ha oljen i en rektangulær kakeform. Hvis du lager dobbel oppskrift kan du bruke to former eller for eksempel en langpanne. Ha formen(e) med olje i ovnen i 5-6 minutter. Ta formen(e) ut av ovnen, beveg formen(e) litt frem og tilbake for å dekke bunnen med oljen. Pass på at du ikke brenne fingrene.

 8. Bland sammen mel, polentamel, sukker, bakepulver og salt i en bolle. Ha egg, melk, og den varme oljen fra formen(e) i melblandingen og bland lett sammen (ikke bry deg om det blir noen klumper). Hell deigen over i den varme kakeformen. Stek brødet midt i ovnen i ca. 20 - 25 minutter, til det er gyllenbrunt.

 9. Du kan godt lage maisbrød et par dager før stuffingen skal lages. Det er bare bra at brødet tørker ut. Men ikke gå glipp av et godt stykke varmt maisbrød, rett ut av ovnen, med meierismør på. Du vil uansett ha nok maisbrød til stuffingen.

 10. Noen kalkuner har et termometer stukket i som skal vise når kalkunen er ferdig. De pleier å fungere, men ikke alltid. Den beste måten å se om kalkunen er ferdig på er å sjekke om lårbenet er lett bevegelig (men ikke for “lett”). For å være 100 prosent sikker, pleier jeg å stikke den tykkeste delen av låret med en liten spiss kniv for å se om saften som renner ut er klar istedenfor lyserød. Da skal kalkunen ut av ovnen.

 11. NB! Det er svært viktig at kalkunen hviler i minst 20 minutter (gjerne lenger for en stor kalkun) før den skjæres opp.

 12. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Pakk farsen godt inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time før bruk.

 13. Craig pleier å lage 2-3 kilo om gangen. Det som ikke skal i stuffingen fordeles i halvkilos fryseposer og legges i frysen. Hvis du tror at egg og bacon er godt, vent til du har spist egg og sausage. Tin sausage-blandingen og form til små karbonader. Stek i pannen og servere sammen med en hvilken som helst type egg.

AMERIKANSK KALKUN: Craig Whitsons oppskrift på kalkun.

Foto: Craig Whitson

Inneholder

Gluten
Egg
Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.8 (55 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN