Norges beste pizza 2017
Norges beste pizza 2017
Vinneren av NM i pizza 2017, laget av Elio Corso fra Eataly Ristorante på Aker Brygge i Oslo.
Foto: Lars GulbrandsenDETTE TRENGER DU
PERSONERLangtidsstekt lam
Garnityr
SLIK GJØR DU
Ha mel og gjær i bollen til en kjøkkenmaskin- Bruk grindvispen (ikke eltekrok eller ballongvisp), og kjør på lav hastighet i tre minutter. Stopp maskinen og tilsett alt vannet. Start maskinen igjen og kjør på lav hastighet i ett minutt. Tilsett salt.
Kjør deigen i ca. ti minutter på lav hastighet. Hell i oljen, og kjør i ytterligere fem minutter på middels hastighet.
Legg bunnen over på en stekeplate med bakepapir. Smør på jordskokk-krem (se oppskrift), og fordel squashskiver utover bunnen. La pizzaen etterheve på platen til du ser en boble i deigen. Da er den klar for ovnen.
Stek pizzaen i ovn i ca. 8 minutter ved svært høy varme, gjerne 250 grader eller mer. følg med og sjekk pizzaen underveis. Avslutt med lammekjøtt, salat, parmesan, solsikkekjerner og trøffel, som angitt under.
Skrell jordskokken og skjær i terninger på ca. 2x2 cm.
Hakk sjalottløken. Varm opp olivenolje og smør i en gryte og ha i jordskokkterninger og løk. Rør i gryta, og la løken bli blank, men ikke brun.
Tilsett kyllingkraften. Kok i ca. 10 minutter. Tilsett melk og fløte vekselvis og litt av gangen. Når alt er mørt, kjøres jordskokken til en fin puré med stavmikser. Smak til med salt og pepper, og avkjøl.
Vend lammesteken i fersk timian og halvparten av rosmarinen, salt og pepper. Brun den på alle sider i en stekepanne eller støpejernsgryte. Legg steken over i en ildfast form med lokk (eller bruk gryta med lokk). Ha litt vann i bunnen, og langtidsstek lammekjøttet i ovn ved 110 grader i 8 - 10 timer. Fyll på med mer vann etter ca. 4 timer. Steken skal nå en kjernertemperatur på 96 grader.
Plukk dill, kjørvel og friséesalatens gule blader i små biter. Skjær radicchio i fine strimler og skjør toppen av spirene/karsen. Legg alt i isvann i ca. 15 minutter. Sil av vannet og tørk salaten godt i en salatslynge. Rett før servering vendes salaten i olivenolje og krydres med salt og pepper.
Skyll og skjær squashen i tynne skiver på ca. 1 - 2 mm. Fordel dem utover jordskokk-kremen før steking. Rist solsikkekjernene i tørr panne til de er gylne. Krydre med litt salt. Fordel salat utover den ferdig stekte pizzaen, dryss solsikkekjerner over, og avslutt med trøffelskiver og parmesan.
Ha deigen over på melet bord og del den i tre emner på 750 gram og ett emne på 500 gram.
Dekk emnene med plastfolie og et kjøkkenhåndkle. Vent i ca. 15 minutter, og form deretter deigen til runde bunner på melet bakebord. Ikke bruk kjevle!
Finhakk sjalottløk, hvitløk og resten av rosmarinen, og stek det mykt i litt smør. Riv lammekjøttet fra hverandre og bland det med løk og urter. Smak til med smør, olivenolje, salt og pepper. Fordel kjøttet over den stekte pizzaen.
Vinneren av NM i pizza 2017, laget av Elio Corso fra Eataly Ristorante på Aker Brygge i Oslo.
Foto: Lars Gulbrandsen