Bent Stiansens lammestek med urter Oppskrift
nivå
Vanskelig
aktiv
1t
totalt
2t 40min

Bent Stiansens lammestek med urter

nivå
Vanskelig
aktiv
1t
totalt
2t 40min

Bent Stiansens lammestek med urter

LAMMESTEK: Bent Stiansens lammestek tar litt tid å lage, men det er det verdt!

Foto: Sara Johannessen

Inneholder

Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.9 (140 stemmer)
    Forbedredelser: Lammelåret kan gjerne utbenes, pareres og marineres med urter/hvitløk dagen før.   Søtpotetene skrelles og deles i biter dagen før.   Aspargesbønnene renses og forvelles dagen før.           Drikketips:       Lam og røde viner fra Bordeaux i Frankrike er bestevenner. Det er aldri feil å servere en vin basert på Cabernet Sauvignon eller Merlot til lam. Du kan gjerne velge en vin laget på druen Sangiovese fra Chianti i Italia, eller min favoritt Brunello di Montalcino fra lengst sør i Toscana. Det er godt, godt, godt ...  

DETTE TRENGER DU

PERSONER
1stk
Lammelår(Ca 2,5 kg)
2ss
Timian(Hakket, frisk)
2ss
Rosmarin(Hakket, frisk)
2ss
2ss
Svart pepper(Kvernet)
0.5l

Søtpotetmos

2ss
1dl
2dl
2ss
Sitron(Revet sitronskall)
0.5ts
Hvit pepper(kvernet)

Bakte kirsebærtomater

2fedd
Hvitløk(Hakket)
1ts
0.25stk
Timian(ca 1/8 potte)

Hvitløkstekte aspargesbønner

2ss
100g
2dl
Sjalottløk(Hakket)
3fedd
Hvitløk(Hakket)
1ts
Hvit pepper(Kvernet)

Kremet sennepsaus

5dl
Kraft(Fra steking av lammelår)
1ss

SLIK GJØR DU

  1. Varm ovnen til 170 grader varmluft. Skjær bort nøkkelbenet (hoftebenet) fra lammelåret. Dette er litt vanskelig og du trenger en spiss stiv utbeningskniv. Det tynne kjøttstykket i enden av låret er mørbraden. Skjær av denne. Mørbrad er et flott stykke kjøtt, men siden det er mindre enn halvparten så tykt som resten av låret så trenger det mye kortere steketid. Lag små snitt i lammekjøttet med en grønnsakskniv og fyll hullene med skiver av hvitløk.

  2. Når steken er ferdig tas den ut av ovnen. La den avkjøles i 10 minutter slik at stekeprosessen stopper. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie, og så i et håndkle, for å hvile i minst 30 minutter. Steken kan holde seg lunken i opptil to timer. Når det skal serveres utbenes lammelåret i 4 biter. Det oppdelte låret varmes i ovn ved 200 grader i 5 minutter før det skjæres i pene skiver og serveres.  

  3. Skrell søtpotetene og del dem i terninger. Ha potetene i en kjele med vann, salt og skrelte hvitløksfedd. Kok dem møre i 20 minutter.

  4. Sil av vannet og ha søtpotetene tilbake i kjelen. Mos søtpotetene i biter med en potetmoser. Ha i olivenolje, melk, smør, revet sitronskall, malt muskatnøtt og kvernet hvit pepper. Smak til med salt før servering. 

  5. Vend kirsebærtomater i hakket hvitløk, olivenolje, salt, kvernet pepper og frisk timian. Bak dem i en ildfast form i 15 minutter med ovnen på 180 grader varmluft.

  6. Rens aspargesbønnene for topp og bunn. Kok opp vann med salt og la bønnene koke 5 minutter i fosskokende lettsaltet vann. Avkjøl dem i mye iskaldt vann, gjerne med isbiter i. Dette for å bevare grønnfargen best mulig. Sil av vannet. Fres hakket sjalottløk og hvitløk i smør i 1 minutt. Tilsett kokte aspargesbønner og varm dem i smøret i 3 minutter. 

  7. Kok opp den silte lammekraften fra stekingen. Tilsett Dijonsennep, crème fraîche og sitronsaft. Kok opp og smak til med salt, pepper og sukker. Jevn sausen med maisstivelse utrørt i kaldt vann. Kjør sausen med en stavmikser slik at den blir slett og fin. 

  8. Bland hakket timian, rosmarin, salt og sort pepper med olivenolje. Smør denne blandingen på lammelåret og legg det på et dypt stekebrett. Stek låret i ovnen ved 170 grader varmluft i 1 time og 30 minutter. Kjernetemperaturen skal være 60 grader for rosa lammestek.

  9. Den siste halvtimen tilsettes hvitvin og vann i det dype stekebrettet. Mørbraden trenger 25 minutters steking. Lammesjyen siles og tas vare på.  

LAMMESTEK: Bent Stiansens lammestek tar litt tid å lage, men det er det verdt!

Foto: Sara Johannessen

Inneholder

Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.9 (140 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN