Bent Stiansens lammestek med urter
Bent Stiansens lammestek med urter
LAMMESTEK: Bent Stiansens lammestek tar litt tid å lage, men det er det verdt!
Foto: Sara JohannessenDETTE TRENGER DU
PERSONERSøtpotetmos
Hvitløkstekte aspargesbønner
SLIK GJØR DU
Varm ovnen til 170 grader varmluft. Skjær bort nøkkelbenet (hoftebenet) fra lammelåret. Dette er litt vanskelig og du trenger en spiss stiv utbeningskniv. Det tynne kjøttstykket i enden av låret er mørbraden. Skjær av denne. Mørbrad er et flott stykke kjøtt, men siden det er mindre enn halvparten så tykt som resten av låret så trenger det mye kortere steketid. Lag små snitt i lammekjøttet med en grønnsakskniv og fyll hullene med skiver av hvitløk.
Når steken er ferdig tas den ut av ovnen. La den avkjøles i 10 minutter slik at stekeprosessen stopper. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie, og så i et håndkle, for å hvile i minst 30 minutter. Steken kan holde seg lunken i opptil to timer. Når det skal serveres utbenes lammelåret i 4 biter. Det oppdelte låret varmes i ovn ved 200 grader i 5 minutter før det skjæres i pene skiver og serveres.
Skrell søtpotetene og del dem i terninger. Ha potetene i en kjele med vann, salt og skrelte hvitløksfedd. Kok dem møre i 20 minutter.
Sil av vannet og ha søtpotetene tilbake i kjelen. Mos søtpotetene i biter med en potetmoser. Ha i olivenolje, melk, smør, revet sitronskall, malt muskatnøtt og kvernet hvit pepper. Smak til med salt før servering.
Vend kirsebærtomater i hakket hvitløk, olivenolje, salt, kvernet pepper og frisk timian. Bak dem i en ildfast form i 15 minutter med ovnen på 180 grader varmluft.
Rens aspargesbønnene for topp og bunn. Kok opp vann med salt og la bønnene koke 5 minutter i fosskokende lettsaltet vann. Avkjøl dem i mye iskaldt vann, gjerne med isbiter i. Dette for å bevare grønnfargen best mulig. Sil av vannet. Fres hakket sjalottløk og hvitløk i smør i 1 minutt. Tilsett kokte aspargesbønner og varm dem i smøret i 3 minutter.
Kok opp den silte lammekraften fra stekingen. Tilsett Dijonsennep, crème fraîche og sitronsaft. Kok opp og smak til med salt, pepper og sukker. Jevn sausen med maisstivelse utrørt i kaldt vann. Kjør sausen med en stavmikser slik at den blir slett og fin.
Bland hakket timian, rosmarin, salt og sort pepper med olivenolje. Smør denne blandingen på lammelåret og legg det på et dypt stekebrett. Stek låret i ovnen ved 170 grader varmluft i 1 time og 30 minutter. Kjernetemperaturen skal være 60 grader for rosa lammestek.
Den siste halvtimen tilsettes hvitvin og vann i det dype stekebrettet. Mørbraden trenger 25 minutters steking. Lammesjyen siles og tas vare på.
LAMMESTEK: Bent Stiansens lammestek tar litt tid å lage, men det er det verdt!
Foto: Sara Johannessen